Augustijn

Spread the word on
Alle artiesten
Nu boeken

Augustijn

Biografie

Nieuw album op komst voorjaar 2023 !!

Augustijn groeide als zoon van Willem Vermandere op in een muzikale omgeving. In 2019 verscheen het debuutalbum 'Echt' van 'Augustijn'. Na drie Engelstalige cd's onder de naam 'Willemsson', schreef Augustijn Vermandere deze keer twaalf liedjes in het West-Vlaams. "Noem iets 'echt' en mensen denken onmiddellijk dat het net NIET echt is. Goed zo, laat mensen maar eens nadenken!" dixit Augustijn. Zijn beroemde achternaam laat hij wel weg, hoewel hij zijn afkomst allerminst ontkent of verbergt, cfr. de eerste single en radio-hit 'In de schouwte'. Zijn tweede album 'Gin oge toe' verscheen in 2020. Het werd een rijkere plaat. Rijker in de zin van: iets meer geproducet, meer instrumenten, meer laagjes. Ook de titel is gelaagd: de liedjes zijn meestal bespiegelingen, dus met 'ogen toe'. Maar het duidt ook op wakker liggen van iets en kritisch blijven: 'geen oog toedoen / toeknijpen'. Eerlijk, persoonlijk en authentiek. Het zijn begrippen die een rode draad blijken doorheen de soms ingetogen, soms opzwepende, maar steeds toegankelijke muziek van de zanger-muzikant. In 2022 kwam ‘Kweethetnie’ uit, zijn derde album. “‘Ik weet het niet’ lijkt me vaak het enige zinnige antwoord dat je kan geven tegenwoordig, maar er zijn er maar weinig die dat durven…”, aldus Augustijn. Een iets donkerdere plaat. Augustijn nam opnieuw de opnames en alle instrumenten voor zijn rekening, maar steeds onder het toeziend en kritisch oog van producer Pedro De Bruyckere. Deze keer 14 sfeervolle liedjes in het West-Vlaams, vol afwisseling, getuige de singles ‘Mijn land’ (een cover van Willem Vermandere), ‘Een klein gebaar’ (voor een overleden vriend), ‘Ja santé’ (met de virale video, 500+ shares) en ‘Ossan zeer’ (de bijzondere bewerking van de Red Zebra-klassieker ‘I can’t live in a living room’, met Peter Slabbynck). Als singer-songwriter heeft Vermandere zijn stem gevonden, als componist zijn talenvorm, als arrangeur zijn stijl. Zijn invloeden gaan van de onvermijdelijke Beatles tot A-Ha, van Chris Isaak tot Eels, van Ben Folds tot Bach...

Live laat Augustijn zich bijstaan door 2 topmuzikanten: Micha Vandendriessche op drums en Wim Buysse op bas. Op aanvraag ook solo beschikbaar.

RECENSIE

Kwaadwillige lieden - maar zij lezen ongetwijfeld andere periodieken dan Humo - zouden 'Kweethetnie' van Augustijn, zoon van Willem Vermandere, kleinkunst durven te noemen. Om daarna, terecht luid gillend, de kamer te ontvluchten. 'Kweethetnie' is 's mans nieuwe, derde cd in zijn moerstaal, 't West-Vlaams. Maar bovenvermelde lieden dwalen. Wij denken bij Augustijn aan Randy Newman (die volwassen, van milde ironie dooraderde teksten) en aan Mark Oliver Everett van Eels (de gave om ietwat donkere gedachten in oorwurmen van songs te wikkelen). Toegegeven, wij overdrijven een beetje, maar geef Augu het budget van die roemrijke mannen en de vergelijking zit er wellicht wél boenk op. Luister naar 'Hypochonder' (over de kwaaltjesangst van de moderne man), 'Bas' (over zijn liefde voor de basgitaar), het práchtige 'Zin', 'Ossan zeer' (naar, van en met Peter Slabbynck van Red Zebra) of de koldereske meezinger 'Ja santé' (over de liefde voor Belgische bieren, 'en 't liefst van al / een Orval'). En verzucht met ons mee: mooi, mooi, mooi. Mea culpa, mea culpa, mea maxima culpa intussen: 'Kweethetnie' is al een paar maanden oud, maar wij hebben Augustijn pas onlangs leren kennen tijdens een caféoptreden in het onvolprezen Manuscript in Oostende. Schande over ons! Laat het u niet tegenhouden om 'Kweethetnie' alsnog bij uw favoriete cd-boer, streamingdienst of op www.augu.be te bestellen! Uw eindejaarslijstje zal er wel bij varen. (cp)

Copyright: Ghilain Vermeersch

Media

Agenda

Jozef Vandaleplein Kortrijk
CC Het Spoor Harelbeke
CC De Wissel Zwevezele
NOX.X-Ename Ename
Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaartskerk Damme
Busker Festival Roeselare
GC Den Tap Lendelede
GC De Pit Buggenhout
OC Vondel Meulebeke

Deze act boeken?

© 2023 Kras Artists Algemene voorwaarden Privacy & Cookies
website by thinline.be