Ronny Vandenbroele

Spread the word on
Alle artiesten
Nu boeken

Ronny Vandenbroele

Biografie

Oud-kolonel Ronny Vandenbroele is 8 jaar lang woordvoerder geweest van 5 ministers van Landsverdediging: Guy Coëme, Leo Delcroix, Karel Pinxten, Melchior Wathelet en Jean-Pol Poncelet.  Met zijn ministers ging hij herhaaldelijk naar conflictgebieden waar Belgische militairen ingezet waren zoals de tweede Golfoorlog (1990), Congo (1991), Somalië (1993), Rwanda (1994) en ex-Joegoslavië (1991-1999).

Wapenfeiten:
- Oud-kolonel van de pantserinfanterie, ontsproten uit de Koninklijke Militaire School.
- Woordvoerder van 5 ministers van Defensie ( Guy Coëme, Leo Delcroix, Karel Pinxten, Melchior Wathelet, Jean Paul Poncelet).
- Acht jaar Belgische Strijdkrachten in Duitsland. Drie jaar militair coöperant in Kinshasa/Zaïre ten tijde van de Shaba-oorlog.
- Europees waarnemer in Albanië tijdens de Kosovo-oorlog.
- Oud-directeur van de Dienst Communicatie van de KU Leuven.

U kan kiezen uit drie lezingen:

Lezing "De Eerste Wereldoorlog"

Hoe kon het dat bij het begin van een eeuw die de hemel op aarde leek te beloven een moordend conflict uitbrak dat miljoenen het leven kostte? Wat waren de politieke coalities bij het begin van dat conflict? Wat waren de militaire plannen? Hoe verliepen die op het slagveld? Hoe kwam er een einde aan dit zinloos conflict? Waarom is de Vrede van Versailles de eerste oorlogsdaad van de tweede wereldoorlog?
De voordracht geeft een totaalbeeld van de eerste wereldoorlog. Ze start met het Congres van Wenen van 1815 en toont aan hoe in de loop van de jaren achttienhonderd het nationalisme Europa de vorm gaf die het in 1914 had en hoe Fransen en Duitsers aartsvijanden werden. Ze legt uit hoe tien miljoen soldaten de dood vonden en er nog eens zoveel verminkt werden.

Lezing "De Tweede Wereldoorlog"

De tweede wereldoorlog heeft zijn wortels in de eerste wereldoorlog. De Duitse hongerdoden tijdens en na de eerste wereldoorlog, de vernederingen en de economische wurggreep van het Verdrag van Versailles en het gebrek aan democratische ervaring waren evenveel elementen die leidden tot de nazi-staat. Een nazi-staat die de Duitsers hun trots terug gaf, alle Duitsers verenigde in een rijk maar ook leidde tot het op industriële manier liquideren van miljoenen onschuldige slachtoffers. Deze voordracht legt uit (1) hoe de politieke en economische toestand vanaf 1914 de Duitsers begin de jaren ’30 in de armen van Hitler drijven (2) hoe het mogelijk is dat Hitler, een Oostenrijker die maar tot zijn zestiende naar school gaat en het in zijn zesjarige carrière in het leger niet verder brengt dan korporaal, kanselier kan worden, president, opperbevelhebber van het Duitse leger en Führer van het Derde Duitse Rijk, (3) hoe de tweede wereldoorlog uitbrak en hoe ze verliep.

Lezing "Leopold II en Congo Vrijstaat"

De eerste koning van België, Leopold I, was bezeten door de idee dat het pas gecreëerde België een kolonie moest hebben. Hij deed vijftig pogingen in die zin die allen mislukten. Zijn zoon en opvolger, Leopold II erfde die idee. Dankzij Henri Morton Stanley, de beroemdste ontdekkingsreiziger uit die tijd, slaagt hij er in ter persoonlijke titel een enorm stuk Afrika in te palmen dat hij Congo Vrijstaat doopt. Congo Vrijstaat wordt een hel voor zijn bewoners die als slaven ingezet worden voor de hebzucht van één man, Leopold II.

Agenda

GC Warande Liedekerke

Deze act boeken?

© 2024 Kras Artists Algemene voorwaarden Privacy & Cookies
website by thinline.be